HAWDA, huisje aan ‘t spoor
De Spoorweg brengt vooruitgang in De Bilt, al sinds 1863. Er wordt vandaag een Spoorwegmonument onthuld.
Evenals voorrig jaar. Al sinds de eeuwwisseling. Maar welke eeuwwisseling?
Hans, Anton, Willem, Dirk en Antoinette zijn er bij. Hun vader, Spoorweg Chef van Dienst A.G.A. Everts, zit klem in het terugkerend ritueel. Bilthoven kent zijn Groundhog-Day: De Burgemeester, de toespraken, de Villawijk Vogelzang met haar Indiëverleden, de sanatoria, het vele oude geld, de moord…
In een rolstoel wordt hij gelucht, ir. Everts, en natuurlijk klinkt alles volgens vast ritueel. De geschiedenis staat genoteerd in boeken. De Nederlandse Boekverkopersbond promoot die, maar steeds komt dezelfde burgemeester met dezelfde toespraak, dezelfde harpmuziek. Dan ontploft de boekenbon. Het monument is voor eeuwig veranderd.
Welkom in Villa HAWDA.
Villa Hawda
Prins Hendriklaan 72 Bilthoven
Cees van der Burght en Bart van Gerwen nemen u kriskras mee door de geschiedenis van een van de oudste villa’s van de oudste wijk van Bilthoven. Prins Hendrik moest nog geboren worden, Ronja van Gerwen speelt harp.
Villa Hawda werd in 1904 gebouwd naar ontwerp van architect A. de Rijk jr. uit Utrecht, in dezelfde stijl als de naastliggende villa Devia, maar dan groter. Opdrachtgever was ir. A.G.A. Everts (1857-1937), Chef van Dienst van de Exploitatie bij de Staatsspoorwegen. De beginletters van de namen van zijn kinderen vormen de naam van de villa. Na zijn pensionering vertrok de familie uit het huis, naar Mariahoek 1a in Utrecht en later naar Merano (Zuid Tirol). Jhr. Mr. Bernard Cornelis van Merlen met zijn vrouw bewoonden toen de villa.
Het huis is van buiten vrijwel onveranderd gebleven en ook binnen zijn er nog diverse originele elementen, onder meer in de keuken. Vroeger stond er een grote Poolse kachel. Vanaf 1965 was het pand kantoor. Eind jaren negentig huisde de Koninklijke Boekverkopersbond erin, van de Boekenbon. Momenteel is het weer een woonhuis.